FCR logo

Blogs

Jauna tendence video satura patēriņā: gari sižeti jeb video esejas

Video platformu un sociālo tīklu satura patēriņā beidzamajos gados iezīmējas jauna tendence – apmeklētāji gatavi vērot ne tikai īsus, piesaistošus klipus, bet arī stundām ilgus sižetus, ja vien temats tos interesē, atklāj nozares ekspertu novērojumi un lietotāju aptaujas.

Futbola spēle ilgst 90 minūtes, taču sagatavošanās un pēcspēles analīze var ilgt stundām vai pat dienām. Tad līdzjutēju sociālo tīklu lapas, piemēram, Mančestras "United" fanu grupa, iegūst vairāk nekā 500 000 skatījumu, kad viņi kopīgi pārskata un komentē notikumus.

Amerikāņu seriālam "Vampīra dienasgrāmatas" ir 171. sērija. Bet miljoniem cilvēku ar to nepietiek – fani  vēlas vairāk. Tas kļūst skaidrs, redzot, ka kāds 2,5 stundu ilgs video, kurā iztirzāts seriāls, skatīts aptuveni 9 miljonus reižu.

Kopš februārī iznāca lomu videospēle "Elden Ring", fani publicējuši neskaitāmus videoklipus, piemēram, spēles gaitas caurvijumus. Kopumā 60 dienu laikā "Elden Ring" satura skatījumu skaits sasniedza 3 miljardus.

"Tas ir intriģējošs paradokss: šķietami informācijas pārbagātības laikmetā vajadzētu dominēt īsiem, kodolīgiem video stāstiem, un tā arī savā ziņā ir, ja vien tas attiecas uz vispārīgu, konkrētu cilvēku nekā īpaši nepiesaistošu saturu. Atšķirīga situācija atklājas, ja vērtē video saturu par cilvēkam tuviem tematiem," stāsta digitālā mārketinga aģentūras "FCR Digital" speciālists Mārtiņš Tirzītis. 

2022. gada "Ipsos" aptauja, kurā piedalījās tūkstošiem Z paaudzes respondentu, liecina, ka šīs paaudzes cilvēki vairāk nekā jebkad agrāk ir gatavi ļauties stundām ilgam video saturam par viņiem tuviem tematiem. "Lai kas arī cilvēkiem patīk, viņi vēlas vairāk par to uzzināt, vērtēt, komentēt, iesaistīties, " piebilst M. Tirzītis.

"Fanu kultūras" saturs kļūst par karali!

Daudzi mārketinga profesionāļi zina frāzi "saturs ir karalis" (content is king) – bet daudzi nezina, ka tās autors ir "Microsoft" radītājs Bils Geitss, kurš 1996. gadā kompānijas mājaslapā publicēja eseju ar šādu nosaukumu. "Fanu kultūras laikmetā, kurā šobrīd esam nonākuši, saturs joprojām ir karalis, bet lipīgo frāzi var papildināt ar vārdiem – fanu kultūras saturs ir karalis.  Mēs esam nonākuši "profesionālu" fanu laikmetā. Pastāv veselīga apetīte pēc padziļinātas informācijas par kino, TV un sportu, ko daļēji ir veicinājis "YouTube" un podkāstu uzplaukums. Tie ļauj uz faniem orientētiem autoriem plaši dalīties ar domām un idejām ar aizvien vairāk piesaistīto auditoriju: 61% Z paaudzes pārstāvju sevi raksturotu kā "ļoti lielu" vai "superfanu" kādam vai kaut kam," M. Tirzītis skaidro pētījumu un aptauju datus.

Fanu kanāli ir kļuvuši par izklaides nozares centrālo sastāvdaļu. Tie ļauj cilvēkiem uzzināt vairāk par interesējošo tematu, lai cik unikāls tās būtu, piemēram, 60 % Z paaudzes pārstāvju ir izmantojuši "YouTube", lai atrastu vairāk satura par tikko noskatītu seriālu vai filmu.

Šie kanāli arī ļauj faniem sazināties ar citiem līdzīgi domājošiem cilvēkiem, gandrīz trīs piektdaļas to apmeklētāju ir atklājuši autorus, kas veido saturu par konkrēto tematu, un arī komentāru sadaļā iesaistījušies diskusijās. Kad cilvēki atrod līdzīgi domājošo kopienu, viņi tur paliek un vēro arī turpmāk publicētos video. Satura veidotāja Dženija Nikolsone, kas pēta seriālu "Vampīra dienasgrāmatas", piemēram, publicē video stāstus, kas ilgst vairāk nekā divas stundas.

Video eseju popularitāti strauji pieaug

Garo video fenomens nav vērojams tikai fanu kultūrā. Arvien lielāku popularitāti gūst arī video esejas, kas parasti ir no 25 minūtēm līdz stundai garas. Video eseju autori plaši stāsta par dažādām tēmām, sākot no vēstures un zinātnes līdz pat modei un filozofijai.

"Beidzamo trīs gadu laikā mēs esam novērojuši, ka pastāvīgi pieaug to cilvēku skaits, kas meklē video esejas "YouTube"," izteicies Nikolass Šmits, "Google" eksperts "YouTube" kultūras jomā. "Tagad šī joma strauji attīstās, jo cilvēki pieprasa padziļinātu informāciju par tematiem, kas viņus aizrauj." Šīs esejas bieži palīdz veidot lojālu auditoriju: autori ir atklājuši, ka, iekļaujot garas formas videoklipus savā satura klāstā, skatītāji vairāk iesaistās viņu kanālā.

Video esejas sniedz radītājam vairāk vietas un laika, lai izstāstītu pilnu stāstu no visiem skatupunktiem. Video montāžas tehnoloģiju attīstība un pieejamība nozīmē, ka tie ir arī pārsteidzoši kvalitatīvi.

Patīk arī reklāmdevējiem

Arī reklāmdevēji sāk izmantot garākus video, lai pasniegtu stāstus un iesaistītu skatītājus. Vairāk nekā 80% reklāmu, kas 2020. – 2 021. gadā Kannās ieguva vismaz Sudraba lauvu, bija 60 sekunžu ilgas vai garākas.

"Protams, skatītāji nemeklē tikai garus videoklipus. Viņi labprāt skatās arī īsformāta video. Bet daudzos gadījumos vienkārša īsfilmu skatīšanās liek Z paaudzei iedziļināties plašākos videoklipos ar dziļākām atziņām, skaidrojumiem un analīzi. Mūsu jaunākie pētījumi liecina, ka 59% Z paaudzes pārstāvju skatās garākas versijas videoierakstiem, ko viņi atrod īsformāta video lietotnēs," secināts vietnē "Think with Google".

Reklāmdevējiem, kas vēlas piesaistīt Z paaudzes skatītājus, ir jāsaprot, ka šī grupa vēlas dziļu, personalizētu pieredzi, kas viņiem ir būtiska. "Nebaidieties novirzīties no vispārīga satura un iedziļināties kādā specializētā jomā, nodrošinot, ka jūsu zīmols ir pārstāvēts ap uzticamu ekspertu balsīm "YouTube". Būsiet pārsteigti, cik lielas, specializētās jomās specializētas auditorijas var izaugt. Z paaudze zina, kas ir viņu kaislības – viņi pastāvīgi vēlas uzzināt par tām vairāk, un viņi veltīts savu laiku, lai tās izpētītu," secina eksperti.

Citi raksti

B2B: Meta Reklāmas kā alternatīva LinkedIn

Sasniedziet savus ideālos B2B klientus Meta reklāmās par daļu no LinkedIn izmaksām, izmantojot šīs reklāmas radošās un mērķauditorijas mērķēšanas stratēģijas.

Uzzini vairāk

Desmit svarīgākie jautājumi par Google piekrišanas režīmu v2

Kas ir Google piekrišanas režīms v2 (Google Consent Mode v2) un kāpēc tas ir obligāts priekšnosacījums veiksmīgai mārketinga stratēģijai ikvienam, kas izmanto Google reklāmas un Analytics 2024. gadā?

Uzzini vairāk

FCR Digital sāk testēt Google Ads lielāko jaunumu – Demand Gen

Digitālā mārketinga aģentūra FCR klientiem dažādās nozarēs sākusi piedāvāt Google Ads produktu Demand Gen. Jaunajā, ar mākslīgo intelektu darbināmajā rīkā, kas tika izstrādāts īpaši sociālo platformu reklāmdevējiem, ir iekļautas jaunas funkcijas, inventārs un ieskats.

Uzzini vairāk